maanantai 12. huhtikuuta 2021

Usko ei muutu, tavat kyllä

 


Laihialaisisäntä käveli rikkoutuneen vasaran kanssa työpajaan ja sanoi pajanpitäjälle, että voisiko hän jälleen kerran hitsata vasaranvarren kiinni iskuriosaan. Pajan omistaja ehdotti, että olisiko isännän aika hankkia uusi vasara, kun tämä on jo kahdeksas kerta, kun vartta hitsataan kiinni. Isäntä sanoi, että hän ei voinut sitä yksin päättää, vaan heidän täytyy pitää kyläyhdistyksen kokous, jossa päätettäisiin asiasta. Niin hän sitten kutsui kokouksen miettimään vasaran uusimista. Tämä on tietenkin vitsi, mutta meillä on myös kristillisyydessä usein pinttyneitä tapoja, joilla ei ole uskon kanssa mitään tekemistä ja joilla sidotaan ihmisiä.

2. Timoteuskirjeen luvussa 3, jakeissa 14-15 sanotaan: ”Pidä sinä kiinni siitä, mikä olet oppinut. Sinähän olet siitä varma, koska tiedät, keiltä olet sen oppinut. Olet myös jo lapsesta asti tuntenut pyhät kirjoitukset, jotka voivat antaa sinulle viisautta, niin että pelastut uskomalla Kristukseen Jeesukseen.” Tämä on yksi niitä paikkoja, joilla varsinkin joissakin herätyskristillisissä joukoissa pidetään ihmisiä kiinni. Käytetään tätä alkua, että pidä kiinni siitä, minkä olet oppinut. Ajatellaan, että sillä tarkoitetaan niitä tapoja, mitä kussakin kristillisessä joukossa on. Meidän tulee kuitenkin ymmärtää se, että niillä tavoilla ei kukaan pelastu.

Tässä Raamatun kohdassa selkeästi käy ilmi se, mistä meidän tulee pitää kiinni eli me pelastumme uskomalla Kristukseen Jeesukseen. Siitä meidän tulee pitää kiinni eli uskomalla yksin armosta Jeesukseen me pelastutaan, ei ensimmäiselläkään meidän ansiolla tai teolla. Aivan niin kuin tämä laihialaisisäntä vuodesta toiseen korjautti vasaraa, niin myös meidän kristittyinä tulee miettiä, mikä on nykypäivää ja mikä ei.

Perusasiat, jotka meille on annettu, sana ja sakramentit, ne pysyvät. Me saamme tänä päivänäkin Herran pyhällä ehtoollisella uskoa, että siinä on totisesti Jeesuksen ruumis ja veri syntien anteeksi antamiseksi. Se on se peruspilari ja myös sanan kuulemisen kautta ja Raamatun lukemisen kautta monella tavalla usko vahvistuu ja se pysyy Jeesuksessa, ei missään meidän vaatekappaleissa, elektronisissa laitteissa tai muussa, millä ei ole uskon kanssa mitään tekemistä. Minä ajattelen, että ehtoollispöytä totisesti on syntisten pöytä ja ehtoollisella me saamme uskoa syntimme anteeksi. Ollaan tänäänkin ystävät hyvässä turvassa ja uskotaan, että Jeesus on meidän pelastaja ja silloin me uskotaan niin kuin aina ennenkin on uskottu.

2 kommenttia:

  1. Ehtoollista syömällä ja juomalla ,emme voi saada syntejämme anteeksi .
    Synnit antaa anteeksi Jeesus Kristus ,Golgatalla suoritetun uhrikuoleman kautta.
    Ehtoollinen on muistoateria.
    PS.oliko tämä nyt kirj.vasaran varsi?

    VastaaPoista