lauantai 24. syyskuuta 2022

Elämän valkeus

 


Kuljin muutaman ystävän kanssa pimeällä pienen metsikön läpi. Meillä oli vain yksi taskulamppu. Aluksi lampun kantaja kulki etummaisena ja valaisi polun. Minä tulin joukon viimeisenä, mutta koska polku oli eteenpäin valaistu, oli viimeisenäkin helppo kulkea. Sitten tuo taskulampun kantaja ajatteli, että valaisisiko lamppu paremmin meidän kulkuamme, jos hän jättäytyisi viimeiseksi. Kun valo tuli nyt meidän takaamme, muuttui kulkeminen tosi haastavaksi, koska omat varjomme peittivät koko polun.

Tämän kokemuksen jälkeen minulle tuli mieleeni Psalmin 119 sanat: ”Sinun sanasi on minun jalkaini lamppu ja valkeus minun tielläni.” (jae 105) Raamatun sana ohjaa meidän kulkuamme ja kun se saa olla valaisemassa polkuamme, on matkan teko turvallista. Jos kuitenkin meidän omat ajatuksemme ja elämän haasteet tulevat Jumalan sanan eteen, muuttuu kulku vaikeaksi ja Jumalan tahto elämämme suhteen peittyy.

Jesajan kirjan 9. luvun alussa sanotaan: ”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valkeuden; jotka asuvat kuoleman varjon maassa, niille loistaa valkeus.” Tämä on ennustus tulevasta Messiaasta, Jeesuksesta. Jeesus on maailman valkeus. Hän ei ole pelkästään valo, sillä kun valoon tulee jokin valoa läpäisemätön kappale, niin sen taakse muodostuu varjo. Jeesus sen sijaan on valkeus, joka läpäisee kaiken. Hänessä ei ole mitään pimeyttä eikä mikään voi hänen valkeuttaan hämärtää. Täällä maan päällä me emme vielä pääse tuohon täydelliseen valkeuteen, vaan joudumme elämään kuoleman varjon maassa, jossa synti tuo varjonsa elämäämme. Kerran iankaikkisuudessa saamme sitten elää täydellisessä valkeudessa.

Jeesuksen pelastamina hän kuitenkin on meissä Pyhän Henkensä kautta. Kun me vaellamme tässä Jeesuksen valkeudessa, meillä on yhteys keskenämme ja Jeesuksen veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä. (1. Joh. 1:7) Meissä itsessämme ei tuota valkeutta ole, vaan se tulee meihin Jeesuksesta. Eletään siis rakkaat uskonystävät Jeesuksen valkeudessa toinen toisiamme siunaten ja rakastaen ja uskotaan kaikki syntimme anteeksi Jeesuksen sovintoveren tähden. Jätetään tuomiovalta Jeesukselle, jolle se kuuluu, ja osoitetaan me toinen toisillemme sitä rakkautta, jonka Jeesus meille antaa. Kannustetaan ja rohkaistaan toinen toisiamme luottamaan Jeesuksen armoon ja siihen, että hän valaisee elämän polkumme ja vie meidät iankaikkiseen elämään. Aamen.

2 kommenttia: